Budget & Planering
Här får du utförliga tips om hur du går tillväga för att budgetera, planera och genomföra din longstay.
Här får du utförliga tips om hur du går tillväga för att budgetera, planera och genomföra din longstay.
Förenklad info för dig som vill få en snabb uppfattning om hur man lyckas med sin longstay
Ni sneglar på möjligheten att byta ut vardagen i Sverige under några eller flera månader mot kvalitetstid med familjen, solnedgångar och sand mellan tårna. Hur går man då från tanke till handling, och från dröm till verklighet?
Jag ska försöka göra steget lite kortare och möjligtvis aningen enklare med guiden nedan.
Självklart är varje familjs situation unik så ni får ta till er den information som känns relevant för just er och skulle det vara att ni önskar mer personlig handledning är ni mer än välkomna att ta kontakt med mig så hjälper jag er.
Det viktigaste och det jag skulle rekommendera ni tittar på i första skedet är ekonomin - gör en budget. Eller nej gör två budgetar. En där ni räknar på era utgifter på hemmaplan (sparbudgeten) och en där ni fyller i uppskattade utgifter inför och under resan (resebudgeten). Sparbudgeten är tillför att se över era inkomster och utgifter, finns det någonting ni kan skära ner på för att öka sparandet inför resan, för låt oss vara ärliga – det är långt ifrån gratis med en longstay i Thailand.
Posterna som bör vara med i budgeten är:
Bestäm vilken valuta ni gör budgeten i. De olika posterna kan nämligen i grunden vara i olika valutor och för att få fram den samlade kostnaden i relation till sparbudgeten skulle jag rekommendera att ni kör den i svenska kronor. Finns flera valutaomvandlare på nätet, var bara uppmärksam att du får en uppdaterad kurs och går det lång tid från planering till resa är det viktigt att uppdatera siffrorna i budgeten med jämna mellanrum för att inte få fel siffror och skapa stora hål i plånboken.
För att sen kunna fylla i de olika posterna i resebudgeten behöver drömmen bli mer konkret – i detta stadie börjar resan svarvas fram.
Frågorna som ska ställas nu är:
Var vill vi åka?
Hur länge vill vi vara borta?
Hur vill vi bo?
Nu kan det bli lite klurigt - alternativen är många och det man tidigare önskat kanske inte riktigt stämmer överens med ens budget eller så hittar man ett alternativ som passar familjen bättre utifrån andra variabler.
Puzzlet ska börja läggas.
Egentligen är det nu inte viktigt i vilken ände ni börjar i utan att ni börjar. Det ena leder till det andra och det är svårt att ha total kontroll över den kreativa processen som det faktiskt är att skapa en resa för livet. Om ni har saker som behövs lösas för att budgeten ska gå ihop är det viktigt att detta görs i förstadiet av planeringen. Exempelvis om er bostad på hemmaplan måste hyras ut för att resebudgeten ska gå ihop är det betydande att det blir gjort och att ni får en hum om vad det kan generera i pengar. Eller om ni måste få tjänstledigt, vara föräldralediga eller om barnen behöver få ledigt från skolorna hemma är det också praktikaliteter som bör ses över innan större beslut tas. Dessa saker kan i sin tur påverka längden på resan, behovet av skola på plats eller kanske om ni behöver ett extra arbetsrum och bra internet i huset om någon i familjen ska arbeta eller studera på distans.
En stor post i budgeten som också kan påverka utformningen av resan i flygbiljetterna. Det kan underlätta att nyttja sökmotorer som skyscanner och flygresor och vara flexibla i sökningen utifrån datum och landningsort. Det är enkelt och förhållandevis billigt att resa inom Thailand och ibland kan flygbiljetterna skilja mycket i pris mellan exempelvis Phuket och Bangkok.
Ett tips är att söka runt på de olika siterna för att få ett hum om kostnaderna och fördelaktiga datum. Samt att jämföra priserna där med priserna på flygbolagens egna hemsidor. Oftast är det nämligen fördelaktigt att boka på flygbolagens egna sidor om ni skulle behöva boka om eller göra andra justeringar i biljetterna men det kan ibland vara dyrare. Något att tänka på är att resebolag som säljer flygbiljetter är inte alltid lätta att få tag i och hänvisar ofta till regler hos flygbolagen.
Viktigt att förhålla sig till gällande bokning av flygbiljetter är också inresereglerna då det kan bli dyrare i längden att behöva söka förlängning av visum för några få dagar bara för att spara pengar på flygbiljetten. För mer information om visum.
Alla boende i Sverige bör ha hemförsäkring och i denna brukar reseförsäkring i 45 dagar ingå, jag skulle dock rekommendera er att ta kontakt med ert försäkringsbolag och kolla vilka kriterier de har och vad den täcker. Skulle det vara så att er planerade resa överstiger dessa 45 dagarna ber ni dem om ett prisförslag för den tiden ni planerat. Ska ni ägna er åt dykning eller kampsport i Thailand kan detta vara saker ni bör nämna för försäkringsbolaget för att vara säkra på att dessa aktiviteter täcks. En viktig del i försäkringsfrågan är transport - kommer ni själva köra motorcykel i Thailand? Alla så kallade moppar i Thailand är motorcykelregistrerade och kräver således internationellt MC-kort för att de flesta försäkringar ska gälla.
Gällande boende finns det en uppsjö av alternativ och det ni bör fundera på är i första skedet är storlek och faciliteter.
Frågor ni kan ställa er under denna process:
Vill vi bo på samma ställe hela perioden?
Vill vi bo på hotell, i hus eller lägenhet?
Vilka faciliteter vill vi ha? – pool (privat, gemensam), AC, kök, antal sovrum, strandnära,
Vilken budget har vi?
Vilken del av orten vill vi bo på?
Det fungerar bra att söka på generella sökmotorer så som hometogo, airbnb, booking och liknande för att få en hum om vad som finns i de olika områdena men en rekommendation vid längre vistelse är att söka upp uthyrare eller förmedlare i de olika orterna. Då kan ni diskutera pris där viss rabatt delas ut i relation till längden på din vistelse. Brukar även finnas områdesspecifika grupper på Facebook för uthyrning av boende. För områdesspecifik information och tips på uthyrare se sidan för de olika resmålen. Där har vi samlat en hel del matnyttig information om de olika orternas samt tips på uthyrare. Kom i håg att testa pruta - allt är en förhandling i Thailand!
Om era barn ska gå i skolan i Thailand finns det flera alternativ men var observanta vissa skolor är nämligen inte öppna hela året utan fokuserar på vintermånaderna och sen finns det även internationella skolor på vissa platser om det skulle passa er familj bättre. Processen att söka skola i Thailand är relativ enkel, följ länkarna nedan in på respektive skola och följ anvisningarna. Det kan vara svårt att själv räkna ut den sammanlagda kostnaden för skolgången då det ofta står i veckopris med tillägg vid högsäsong och avdrag vid lågsäsong så det lättaste är att maila och fråga helt enkelt. Oftast är de väldigt tillmötesgående och svarar snabbt på era frågor. Men tänk på att vissa av skolorna är väldigt populära så det är bra att vara ute i god tid om ni vill vara borta under de mest populära månaderna (jan, feb, mars).
Det svåraste i denna process brukar vara ledigheten från hemskolan, genom åren har vi mött många familjer och alla har en unik berättelse kring hur de fick eller blev nekade ledighet. Vissa skolor och kommuner är väldigt positivt inställda och ger möjlighet till återkommande längre ledigheter medans andra nekar direkt och anmäler obeviljad ledighet från första dagen. Det är därför ett viktigt steg i processen att kontakta rektorn på skolan för dialog kring hur ni ska gå tillväga för bästa möjliga lösning.
Här kommer en sammanställning av thailändska orter där svenska skolor finns. Följer ni länkarna hamnar ni på respektive skolas hemsida för uppdaterad information.
Koh Lanta - Sanuk & Svenska Skolan Koh Lanta
Hua yang - Sanuk
Hua Hin - Sanuk
Det är väldigt viktigt att denna process blir rätt då du annars kan nekas inträde till Thailand och alla resenärer ska ha visum oavsett ålder på barnen och kom ihåg - det är du som person som är skyldig att kolla så dina stämplar i passet stämmer. Så kolla alltid stämplarna när du gått igenom immigration på flygplatsen och skulle några datum vara fel - kontakta dem direkt på plats så de kan rätta till det. Det kan bli hårda påföljder om ni övertrasserar er vistelse.
Turistvisum
Åker du till Thailand från Sverige får du automatisk visa on arrival - alltså ett visum som ger dig 30 dagars vistelse utan att du egentligen gör någonting. Vill du sen stanna 30 dagar till kan du göra en visa extension alltså en förlängning med 30 dagar till. En extension gör du på närmaste immigration office i Thailand - mer info här. Du kan alltså åka till Thailand utan större förberedelse och stanna upp till 60 dagar.
Det vanligaste visumet är turistvisum och egentligen det enda visumet jag har koll på. Turistvisum med en inresa till Thailand / Tourist visa single entry ger dig 60 dagar från datumet du landar i Thailand. Önskar du ytterligare 30 dagar kan du göra en extension och du kan då totalt stanna i Thailand i 90 dagar.
Visumet måste användas inom tre månader från det datum thailändska ambassaden godkänt det. Du måste alltså resa in i Thailand senast tre månader efter du ansökt om ditt turistvisum. Dessa månader ska inte förväxlas med de 60 dagar du får lov att stanna i Thailand från det att du landar.
Tidigare skulle en hel del papper fyllas i och skickas in med de har uppdaterat ansökan och allt fungerar numera digitalt så följ instruktionerna på denna sidan thaievisa.go.th
Tänk på att visumet inte kan ansökas om innan ni köper flyg då flightnummer och andra detaljer måste finnas med i ansökan men följ länken här för att få upp formuläret som ska fyllas i för att förbereda all info innan ansökan.
Finns även enkel information på Alla Visums hemsida, där kan ni också få hjälp med en manuell ansökan via ambassaden.
Har ni frågor får ni mer än gärna höra av er så hjälper vi er så gott vi kan!
Extension/ Förläning
Som beskrivet ovan kan ni göra förlängningar på 30 dagar på turistvisum och de gör man på ett Immigrationoffice som du enkelt kan googla dig till var de ligger. Ligger oftast lite avsides från de större turistorterna av någon anledning men det kan vara ett kul avbrott att åka lite utanför de vanliga stråken. Det ni behöver för en förlängning är två passfotografier, en ifyllt TM7 formulär , två passfotografier, kopior av ditt pass - både inresestämpeln och huvudsidan samt 1900 bath i kontanter.
Kolla upp i tid när ditt visum går ut. Vet att de gärna vill göra din förläning någon vecka innan pågående visum går ut och det kan infalla religiösa helgdagar lite när som och då är alla myndigheter stängda så var förberedd och boka datum i tid.
Visa Run
En Visa run är enkelt beskrivet en resa ut ur landet för att antingen få 30 nya dagar genom visa on arrival eller besöka en Thailändsk ambassad i annat land för att ansöka om visum. Länder kring Thailand som är vanliga som visa run destinationer är Malaysia, Laos, Kambodja Myanmar vissa agenturer på plats arrangerar även dessa resor med bil och båt så att du inte behöver ta dig till en flygplats.
Hur ska ni förflytta er?
I budgeten kan detta vara en liten eller en stor post beroende på hur mycket ni tänkt förflytta er och hur.
När vi lägger transportbudget så funderar vi på de större posterna först så som taxi till och från flygplatser, utflykter till immigration, visa runs eller annat.
Exempelpriser för taxi
Phuket - Koh Lanta 5000 bath
Krabi Airport - Koh Lanta 3000 bath
Phuket Airport - Patong (phuket) 700 bath
Sen kommer den dagliga transporten om den åks via taxi eller om ni själva kör motorcyklar gör en del skillnad i budgeten. Vid hyra av motorcykel får ni räkna med cirka 300 bath per dag i hyra sen lite bensinkostnad på det och ibland lite rabatt om ni hyr under längre perioder. Taxi är supersvårt att uppskatta kortare sträckor men åker ni nån runda varje dag skulle jag lägga en 500 - 1000 bath per dag i budget. Tänk dock alltid på att alla "moppar"i Thailand är motorcyklar så om ert internationella körkort ska gälla måste du ha MC kort i Sverige också alternativt ta ett thailändskt körkort på plats.
Halva nöjet med att åka till Thailand
Denna budgetpost kan också variera i det oändliga beroende på var ni bor och vilken mat ni föredrar.
Men för att göra ett genomsnitt skulle jag vilja säga att om ni äter alla mål ute hela dagarna bör ni räkna med 1000 bath per person i mat om dagen. Sen kan den summan både halveras om man älskar thailändsk mat på mindre har och den kan dubbleras om ni äter på europeiska dyrare restauranger dagligen. Billigt är maten som thailändarna själva äter och lagar den finns tillgänglig överallt och kostar inte mer än cirka 20 svenska kronor rätten. Och å andra sidan kan du få vällagad gastronomiska upplevelser med en mer europeisk palett för upp mot 200 kronor rätten men låter man dessa ytterligheter turas om går budgeten ihop med bravur.
Maten i Thailand är inte världskänd för inget - ta chansen att smaka saker du aldrig ätit förut och bli hänförd!
Förenklad info för dig som vill få en snabb uppfattning om hur man lyckas med sin longstay
Planera - ställ er själva frågor som
när passar det bäst att vi åker?
hur lång tid behöver vi på oss att spara?
kan vi och barnen vara lediga och när är det lättast?
Undersök
var och hur vill vi bo?
vilken skola passar oss bäst? '
skulle ni själva kunna tänka er att hyra ut ert eget boende när ni är borta?
Jämför
skicka ut förfrågningar och jämför priser för boende och skolor
kolla på olika flygbolag och om ni kan vara flexibla se över olika perioder och datum för bästa pris
få offerter från olika försäkringsbolag
Anledningen till att vi väljer 3 månader är visumgränsen samt att det är den vanligaste cirka längden på en longstay då det fungerar väl med praktiska saker hemma så som skolplatser och liknande. Kalkylen måste ses för vad den är - en uppskattning - alla priser är levande och så väl också valuta förändringar så denna kalkylen skrivs idag 2023-06 -16 och för exakta priser måste ni själva söka runt efter det ni precis önskar.
Flyg 30 000 kronor t/r
Boende 100 000 kronor
Skola 50 000 kronor för två barn
Försäkring 10 000 kronor (hemförsäkringen täcker era första 45 dagar utan kostnad)
Transport 10 000 kronor
Mat 100 000 kronor
Visum +förl. 5000 kronor
Övrigt 45 000 kronor (exempel på övrigt är träning, shopping osv.)
Summa: 350 000 kronor